egeszseges_elemod_szerves_egesz.jpg

Az emberi élet felfoghatatlan csodák egyetlen láncolata. Szervezetünkben a megtermékenyülés anyaölbeli pillanatától kezdve szívünk utolsó dobbanásáig egymiást követik a csodás, hihetetlen rejtelmek. Testünkben a legparányibb világocskák végtelen rendszere alakul ki, él, küzd és múlik el - leggyakrabban úgy, hogy ezekről a folyamatokról tudomást sem szerzünk: nem érezzük tudatosan, nem befolyásoljuk őket.

Az emberi élet első tulajdonképpeni csodája: az egészséges szervezet. Ha az egészséget olyan valaminek tekintjük, amely „az egész emberre vonatkozik”, akkor horizontunk figyelemre méltóan kitágul. John La Piacé ezt így fogalmazta meg:

“A hagyományos elképzelés, mely szerint az egészség egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem beteg vagy sérült, csak nagyon felszínes értelemben volt használható. Az egészségnek egy átfogóbb és használhatóbb értelmezését kellett kifejleszteni”

1947-ben az ENSZ által létrehívott Egészségügyi Világszervezet (WHO) teljes presztízsét és befolyását latba vetette az egészség fogalmának új értelmezéséért. így fogalmaztak: „Az egészség nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya, hanem a tökéletes testi, szellemi és szociális jólét állapota."

A „tökéletes” szó talán kicsit utópisztikussá teszi a meghatározást, de legalább ad egy pozitív célt, amelynek elérésére érdemes törekedni. Az ezoterikus szemlélet szerint az EGÉSZSÉG az embernek az az állapota, amikor a test, a lélek és az elme összes egymásra ható életműködése zavartalanul folyik. Ez a test, a lélek és a szellem teljes épségét feltételezi.

Az abszolút egészség csak rövid időre elérhető és fenntartható állapot. A teljes épség olyan kívánalom, amel)niek szinte senki, vagy csak nagyon kevesen felelnek meg. Vigasztalásul: aki tudatában van „karcolásainak”, forradásainak vagy betegségeinek, és alkalmazkodik ehhez az állapothoz, még egy kicsit „összekarcolt” egészséggel is jól élhet.

Az egészség szó harmóniát jelent. Az egészséges ember harmóniában él önmagával, embertársaival, a természettel és a természetfelettivel is! Ez a harmónia a feltétele az Egésznek.

Saját létünknek vannak bizonyos törvényei, melyeket ha betartunk, bizonyos fokig egészségesek maradunk. Az emberi kapcsolatoknak és a természethez való viszonynak ugyan­ így megvannak azok a törvényei, melyek betartása esetén megtarthatjuk, vagy visszanyerhetjük egészségünket. Napjainkban azonban a civilizáció egyszerre nehezebbé teszi az ember egészségen maradását. Olyan követelmények elé állítja, olyan környezetbe kényszeríti, amely törvényszerűen megbetegíti őt. És mi „vevők” vagyunk ezekre a hatásokra.

Egészséges életmód és napjaink értékrendje

Egyet kell értenem az íróval. Az egészséges életmód egy holisztikus szemléletmód. Ennek több pillére van, és csak akkor nevezhetjük magunkat egészségesnek, ha teljesek vagyunk. az az egészséges ember, aki teljességében épp. Szereti önmagát, harmóniában él másokkal, és azokkal a dolgokkal, melyeket fel sem foghat talán. Napjaink örökmozgó, nyughatatlan, teljesítmény orientált világa azon van, hogy mindezeket minél nehezebben teljesítsük. Gondoljunk csak bele? Egy többgyerekes dolgozó édesanyának mikor van ideje néhány órára leülni a kanapéra, kikapcsolni gondolatait és csak meditálni? Pedig ez az egészséges életmód első lépése… Ha semmi sincs rendben odabent, hogyan lehetnénk jó kapcsolatban a világgal?

Címkék: egészséges életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr547769558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása