11774482575_b8b9b88517_b.jpg

Azt mondják, mindenkinek egyéni döntése, hogyan alakítja életét. Ezzel természetesen egyetértek, de nem tudok elmenni a cigaretta súlyos egészségkárosító és öregedés gyorsító hatásai mellett. Nem, a cigaretta nem elsősorban az idegrendszert rombolja, mint a túlzott alkoholfogyasztás. Ellenben káros a saját és környezetünkben élők egészségére és különféle betegségek kialakulásáért is felelős. Nem utolsósorban pedig rengeteg méreg jut a szervezetünkbe, elősegíti a gyorsabb bőr öregedés folyamatát, ráadásul még a szaga is nagyon kellemetlen.

Nem csak az alkoholizmus, de a nikotinélvezet is népbetegséggé vált hazánkban. Ezt az átkozott növényt a tiltások és adóztatások ellenére, azóta szívják Európában, amióta ide behozták. Olyan kóros mértéket azonban még sohasem öltött, mint országunkban az utóbbi évtizedekben. Nemre, korra való tekintet nélkül gátlástalanul büdösködnek vele. Úgy negyven évvel ezelőtt még a legalpáribb viselkedésnek számított, ha valaki az utcán rágyújtott. Ma az emberek egy része füstburokban közlekedik a városban. A szellőzetlen bérházi lépcsőházban éppúgy szívja és fújja, mint a liftben. Mind inkább terjed az a szokás, hogy magánlakásba is égő cigarettával lépnek be, jó ha előbb lezser mozdulattal elpöckölik vagy a küszöbön széttapossák.

Elgondolkoztam azon, hogy milyen fölháborodással fogadnák a "tisztes" társaságban, ha nem modorizálnám magamat, és az emésztés során termelődött gázoktól nyilvánosan megszabadulva, ferde illatot árasztanék. Pedig ez kevésbé mérgez. Ugyanakkor a dohányzók fölváltva és egyszerre eregetik felénk pusztuló fogaik, szájuk, gyomruk bűzét, amelyből ráadásul a nikotin mérge is száll. Ezt az "etikát" a társadalom elfogadta és úgy tűri, mintha normális emberi viselkedés lenne! Ránk kényszerítve nem dohányzókra a passzív módon bekövetkező nikotinmérgezést.

Szívünket, ereinket, egész keringési rendszerünket, légzőszerveinket, idegrendszerünket bénító, szűkítő és pusztító méreg ez, amely a legerősebb szervezetet is kikezdi. A sárga ujjak, fogak, a leszürkült, ráncos arc, a szüntelen köhécselés, a hörgőváladéktól éjszaka sem pihenő, egyre kimerültebb test, végül a szaporodásnak indult rákos sejtek jelzik a visszavonhatatlan tényt.

Nézem a kórházi osztály lépcsőházában, WC-jében megbúvó, feszülő hasú kismamákat, akik veszélyeztetett terhességükkel kerültek ide. Nem hajlandók szenvedélyükről lemondani. Kalákában szívják a cigarettát. Ők már nemcsak magukat pusztítják, hanem a jövő nemzedéket is. Ehhez pedig nincs joguk! Egyetlen szülőnek sincs joga kissúlyú, biológiailag eleve károsodott egyedet a világra hozni! Olyan (a társadalom részéről ma még büntetlenül maradó) bűn ez, amely egyfajta magzatgyilkossággal és társadalomrontással ér föl.

people-over-100-photography-5_1.jpg

Az emberi test anyaga a legújabb kutatások szerint 110-120 éves életre alkalmas. Ki tudja ezt kihasználni? Naponta mindent megteszünk azért, hogy 30, 40, 50 éves korban szívinfarktusban, agyvérzésben, érszűkületben elpusztuljunk. Ennyit ér nekünk a saját és az utódaink élete?

Cigaretta, öregedés vagy hosszú élet

Elég radikális fent említett író véleménye, viszont sajnos több dologban is igaza van. a dohányzás károsan hat az érrendszerre, a belső szerveinkre, ezáltal gyorsítva az öregedés folyamatát. Nagyon szomorú az is, hogy néhány kismama nem tudja letenni a cigarettát, ezzel károsítva magzatát.

Legalább arra legyünk tekintettel - ha nem is a szervezetet érintő külső-belső öregedés zavar a legjobban - ne tegyük ki gyermekeinket a füst káros hatásainak.

Forrás: Szenti Tibor: Egészségünkért! Tanácsok lakosságunk testi és lelki egészségének megőrzéséhez

Címkék: cigaretta öregedés egészséges élet

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr647496136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása